Ekologia | Samorząd | Administracja | Prawo | Finanse
Wielkość czcionki: a A

28.03.2013Jajko pełne wartości

Kura, to jedno z najczęściej wykorzystywanych zwierząt w przemyśle. W Polsce hoduje się 55 milionów kur niosek. Od 2012 roku muszą być w klatkach bardziej przystosowanych do ich naturalnych potrzeb niż dotychczas. Wciąż jednak istnieje kilka rodzajów hodowli kur niosek, mniej i bardziej humanitarnych, dlatego Klub Gaja zachęca konsumentów do poszanowania praw zwierząt i kupowania jaj z numerem 0. To gwarancja, że dobrostan kur, które zniosły te jajka został maksymalnie uwzględniony w hodowli ekologicznej.

Jajko, symbolizujące nowe życie, jest niezbędne na świątecznym stole. Zachęcamy by było to jajko z numerem 0, co oznacza, że pochodzi od kury  trzymanej w warunkach naturalnych, ze swobodnym wyjściem na zewnątrz (chów ekologiczny). Jej nośność nie jest stymulowana sztucznie, ma zróżnicowany pokarm, od zbożowego, po ten, który znajduje w naturze. W takiej hodowli na metr kwadratowy może znajdować się maksymalnie sześć kur. Koszty środowiskowe tego typu chowu są o wiele mniejsze niż te, z którymi mamy do czynienia na fermach przemysłowych (odpady, zanieczyszczenia, sztuczne środki podawane zwierzętom, martwe sztuki).

Mimo to, 60 procent polskiego rynku jaj pochodzi od kur z chowu klatkowego (jaja z nr 3), gdzie ptaki nie mają dostępu do wolnego wybiegu, na metr kwadratowy powierzchni przypada 20 kur, karmione są mieszkankami sztucznego białka, a nawet hormonami, które powodują zwiększenie nieśności. Dlatego Klub Gaja zachęca konsumentów do świadomych zakupów i poszanowania praw zwierząt. Kupując jajka można uwzględniać dobrostan zwierząt! Jaja oznaczone są cyframi, i tak: 0 oznacza produkcję ekologiczną, 1 - chów wolno wybiegowy, 2 - chów ściółkowy, a 3 - chów klatkowy.

Od 2012 r. zgodnie z przepisami Unii Europejskiej klatki, w których trzymane są kury (jajka z nr 3) muszą być większe, wyposażone w poidło, grzędę i drapaki. Obecnie w UE na 290 mln sztuk kur, ponad 50 mln jest jednak w klatkach niedostosowanych do unijnych wymogów. W Polsce problem ten dotyczy 4 mln kur.

Informacja prasowa
Klubu Gaja

***

Klub Gaja, jako pierwszy w Polsce (2005 r.) podjął szeroką akcję informacyjną dot. ferm kurzych i oznakowań jaj odpowiadających warunkom, w których trzymane są zwierzęta. Pionierskim przedsięwzięciem był polsko - czesko – słowacko – węgierski projekt badawczy nt.  sprzedaży jaj w dużych sieciach handlowych we wszystkich czterech krajach, zakończony raportem Kupuj jajka z głową.W 2012 r. w wyniku działań wielu europejskich organizacji pro zwierzęcych, w tym Eurogrup for Animals, do którego należał Klub Gaja, Unia Europejska znowelizowała przepisy dotyczące hodowli kur niosek, nakładając na przedsiębiorców  wymóg większych i lepiej wyposażonych klatek.





Najnowsze artykuły w tej kategorii

Euroliść to znak europejskiego rolnictwa ekologicznego. Są nim oznaczane produkty pochodzące z certyfikowanych gospodarstw stosujących naturalne zasady...
Słysząc przymiotnik chemiczny, większość osób nie ma pozytywnych skojarzeń. Zazwyczaj nasuwa się wizja zdegradowanego środowiska, chorób i...
Zasilanie dyskoteki energią tańczących par? Budowanie paneli słonecznych na pustyni? Dofinansowanie szkół zmniejszających zużycie prądu? A może...